Läs också hur Norge byggdes. Den berättelsen är full av släktuppräkningar rörande Fornjots efterkommande i Norge och andra länder. Den här berättelsen tar upp mer detaljerat hur erövringen gick till. Hur Norge byggdes ser ut att vara mera tillförlitlig gällande namn och släktuppräkningar.

I boken folket bortom nordanvinden från matriarkat till mansvälde av Gunnel och Göran Liljenroth sidorna 63 till 66 finns en annan översättning av samma berättelse. Jag har inte sett de översättningar som gjordes under stormaktstiden då man försökte använda berättelsen till att framhäva det storsvenska.

Orknöjarlarnas saga har kommit ut på svenska. Gidlunds förlag AB 2006-11 ISBN:91-7844-712-7 översättare Ingegerd Fries. Där kan ni jämnföra min översättning.

Första bladet i original texten spalt 110 och 111 Flatöboken. Texten börjar mitt på vänstra spalten vid F

Flateyjarbók.Gl. kgl. saml. 1005 fol., bl. 29r. © Stofnun Árna Magnússonar íslenskum fræðum, Reykjavík Fotograf: Jóna Ólafsdóttir.

Grundandet av Norge

(Inledningen till Orkneöingasagan i Flatöboken)

Fornjotur har konung hetat. Han rådde om det land som kallas Finnland och Kvenland, Det som ligger där Bottenhavet riktar sig mot Vitahavet (Gandvik på Isländska) och det som kallas Bottenviken. Fornjotur hade tre söner. En hette Læ, som vi kallar Ägir, Den andra Låga, den tredje Kåre. Han var fader till Frost som var fader till Snö den gamle. Hans son hette Torre. Han hade två söner Nor och Gor. Dottern hette Göi. Torre var mycke mån om att blota. Han hade blot varje år mitt i vintern. Det kallade dom torrablot. Av det tog månaden namn. (på Island firas fortfarande torrablot i slutet av januari början av februari) Det var en gång i tiden en vinter vid torrablot så att Göi blev bortrövad. Var man än letade så fanns hon ingenstans och när månaden led så lät Torre förbereda en blot, Han lät offra för att få veta var Göi fanns. Detta kallade dom Göiablot. Ingen visste likväl var hon var.

Tre vintrar senare avgav bröderna ett heligt löfte att dom skulle leta henne och delade letandet så att Nor skulle leta till lands och Gor bland skär och öar. Båda hade många män med sig. Han for med skeppen sina ut efter Bottenhavet och så i Ålands hav och sen i vida svenska skärgården och alla öar i östersjön. Efter det göta skär och därifrån till Danmark och undersökte alla öar han fann där släktingar sina som härstammade från Læ den gamle på Læsø. Han fortsatte färden utan att få veta var systern höll till.

Nor, brodern hans, väntade till dess att snö la sig på hedarna och gav gott skidföre. Efter det for han från Kvenland och Bottenviken och kom dit där dom män var som heter Lappar. Det är bakom finnmarken. Lapparna ville förbjuda dom att passera och då blev det batalj och sådan kraft och trollkunighet följde med Nor att ovännerna deras greps av skräck. Redan när dom hörde hären ropa och såg att det drogs vapen så flydde lapparna. Men Nor for därifrån och västerut över kjölen och var länge borta där det inte fanns människor och sköt djur och fåglar till mat. Dom for dit där vattnet for västerut från fjällen. Då gick de längs med vattendragen och kom fram till Havet. Där var framför dom en stor fjord som en lugn havsvik. Där var stora byggder och stora dalgångar gick från fjordarna. Där var en samling och började strax en strid mot Nor. Det slutade som vanligt allt folk föll eller flydde. Nor och hans män gick fram som lågor över en åker. Nor for runt fjorden och gjorde sig till konung över dom häraden som där låg runt fjorden. Nor uppehöll sig där om sommaren till det snöade på fjällpassen. Då riktade han färden upp i dalen som går söderut. Den fjorden kallas nu Trondheim.

Några männ lät han fara till främre delen av mörerne som han la under sig. Han for och då han kom söder över fjällen där det var söder om dalgången, sökte han söder efter dalarna till han kom till en sjö som dom kallade mjörs. Då vände han väster över fjället för att man hade sagt honom att männen hans förlorat för konungen som heter Sokni. Då kom dom i häraden dom kallade Valdres. Därifrån for dom till stranden och kom i lång och smal fjord som nu heter Sognefjord. Där mötte dom Sokni, och hade ett stort slag. Eftersom Sokni inte blev skrämmd av trolldomen deras, Nor gick fram hårt och kämpade med sokni, De två ledarna utbytte slag man mot man mot varandra. Där föll Sokni och många av hans här. Efter det for Nor i fjorden som ligger norr om Sognefjorden. Det som heter Sognefjorden där hade Sokni förut rådit. Där Nor uppehöll sig länge heter nu Norfjord. Där kom broder Gor honom till mötes. Då hade ingen av dom fått veta något om Göi.

Då delade dom landet så att Nor skulle ha allt land och Gor alla de öar, mellan vilka och fastlandet han kunde ta sig på sitt skepp utan att lyfta rodret. Efter det for Nor till Upplanden och kom dit till det som nu heter Heidmark. Där rådde en konung som hette Rolf ur Berget. Han var son till Svade jätte från Dovrefjäll. Rolf hade rövat bort från Kvenland Göi Torredotter. Han for genast till mötes mot Nor och bjöd honom på envig. Dom kämpade länge och blev ingendera sårade. Efter det förlikades dom. Nor fick Rolfs syster och Rolf fick Nors syster Göi. Därifrån vände Nor norrut i riket han hade lagt under sig. Detta kallade han Norveg(Norway på engelska) och rådde över riket så länge han levde och sönerna efter honom delade landet mellan sig i mindre och mindre bitar allt eftersom de blev fler delades de i fylken.

Gor har också kallats sjökungen. Hans söner var Heitir och Beitir. Dom var sjökungar och mycket övermodiga. Dom gick hårt åt Nors söners rike och hade många slag och segrade ömsom. Beitir landsteg i Trondheim och härjade där. Han skonade det som nu heter Beitissjö eller Beitisstad. Där lät han draga skepp ur Beitisstad invändigt och norrut över Eskrueid. Där går Naumsdal mot nordan. Han satte sig akterut och höll om rodret och lade beslag på allt de land som låg om babord, och där är många bygder.

Heitir son Gors var fader Sveid sjökung fader Halfdan den gamle fader Eystein den bullrige fader Ragnvald Jarl den rika och rättskaffens (Antalet generationer stämmer inte överens med dom i Hur Norge byggdes. Dom menade nog att han är en ättling till Gor och hoppar över en massa generationer) Rögnvald gick till lands med Harald Hårfagre, men han gav honom överstyrelse över Möre och Romsdal. Han hade Ragnhild dotter Rolfs en brorsdotter. Deras son var Rolf som vann Normandie. Han var så stor att ingen häst bar honom. Han var kallad Gånge Rolf. Från honom härstammar jarlar i Rouen i Frankrike och Englandskungar. Deras söner var dom Ivar och Tore den tigande. Rögnvald hade också frillosöner Halldor och Rollög och Einar. Han var yngst.

Harald hårfagre for en sommar väster om hav för att sraffa vikingar, han tröttnade på deras ofredanden, dom härjade om sommaren i Norge men var på Shetlandsöarna på vintern.(Det vikingatida och Isländska namnet är Hjaltland. Hjalt betyder svärdshantag Shetlandsöarna ser ut som ett svärdshantag i siluett) Han la under sig Shettlandsöarna, Orkneöarna och Hebriderna. Han for västerut om kring Man och ödelade hela den bygden. Han hade många slag och la under sig land som ingen norsk kung sedan och i ett slag föll Ivar son Rögnvald jarls, men kung Harald gav honom då Orkneyöarna och Shetlandsöarna i ersättning men Rögnvald gav broder sin båda länderna. Han var Kung Haralds krigare. Kungen gav Sigurd Jarls namn innan han for västerut. Sigurd var också med västerut.

Orkneöingasagan fortsätter sedan vidare

Tillbaka